Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΚΟΜΠΙΛ




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

 Το κόμικ της εφηβείας μου! Ήμουνα πρωτοετής φοιτητής, όταν ανακάλυψα τον ανεκδιήγητο καου-μπόϋ κρεμασμένο στα μανταλάκια των περιπτέρων της Θεσσαλονίκης, τον Ιούλιο του 1974. Και φυσικά έγινα ένθερμος θιασώτης του και φανατικός αναγνώστης των δέκα τευχών του περιοδικού που κυκλοφόρησαν, μέχρι τη διακοπή της έκδοσης τον Απρίλιο του 1975. Λήξη του συμβολαίου με την ιταλική Eurostudio Milano, ασύμφορη χαμηλή κυκλοφορία; Κανείς δεν ξέρει το λόγο που το πιστόλι του Κοκομπίλ σίγασε ξαφνικά, παρά μόνο ο εκδότης του. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το κόμικ ήταν πολύ ακριβό για κείνη την εποχή. Κόστιζε 25 δραχμές, όταν με 5 δραχμές τρώγαμε του σκασμού! Τα ιταλικά ουέστερν παρωδήθηκαν αγρίως και στη μεγάλη οθόνη εκείνο τη ζοφερή, για την Ελλάδα, δεκαετία. Ο Τέρενς Χιλ, ως Τρινιτά, με τον Μπαντ Σπένσερ μας διασκέδαζαν, ήδη, με τις αστείες καουμπόικες περιπέτειές τους. Κι ήρθε ο Κοκομπίλ σαν το κερασάκι στην τούρτα! Δημιούργημα του Ιταλού σχεδιαστή Benito Jacovitti, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Giorno dei Ragazzi 1/1957. Το σκίτσο είναι σουρεαλιστικό, τα καρέ ασφυκτικά γεμάτα με πλήθος λεπτομερειών. Σαλάμια, ψάρια, σκουλήκια, αντικείμενα κάθε λογής που συμμετέχουν στη δράση. Ένας "άγριος" καουμπόι που πίνει χαμομήλι κι ένα άλογο που καπνίζει εγγυώνται ενός άλλου είδους χιούμορ. Το περιοδικό περιείχε και μικρότερα κόμικς όπως: "Τζων ο Χίππυ", "Ταραλίνο", "Ζορρό", "Το μάτι του κόκορα" και γελοιογραφίες. Ο Ζορρό έγινε κι ο πρωταγωνιστής στα τελευταία τεύχη, ενώ το Μάτι του κόκορα, ο μικρός ινδιάνος, έγινε ο κεντρικός ήρωας στο ν.4.
Οι τίτλοι:
1. Οι τρομεροί 7
2. Ο παροιμίας
3. Το τραίνο φάντασμα
4. Το μάτι του κόκορα
5. Επτά επί δύο
6. Ζορρό ουγκ ουγκ!
7. Ζορρό εναντίον Ζορρό
8. Ζορρό Κιντ ζικ-ζακ-ζικιζάκ!
9. Ζορρό και Ζήτα
10. Έφοδος!
Δυστυχώς το κόμικ δεν ανατυπώθηκε και τα ελάχιστα υπάρχοντα τεύχη  αλλάζουν χέρια μεταξύ των συλλεκτών στα παλαιοβιβλιοπωλεία και το ιντερνετ.


Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΚΟΚΟΜΠΙΛ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ: Μηνιαίο περιοδικό
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: Μηνιαίο περιοδικό για μικρούς και μεγάλους
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: COCCOBILL
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Παρωδίες ουέστερν
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Benito Jacovitti
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΚΕΙΜΕΝΑ: Benito Jacovitti
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ελένη Ντέκα
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΓΕΝΙΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΕ-ΣΤ. ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Ε. Χατζάρας, Τάκης Μπεβεράτος
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ: Δίφυλλα πιασμένα με σιδεράκια
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Μηνιαία, κάθε 13 του μήνα
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: Ιούλιος 1974
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: Ιούλιος 1974
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: Τεύχη 10
ΣΕΛΙΔΕΣ: 52
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 22,00x28,70
ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμο, τετραχρωμία
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ιταλικά
ISBN/ISSN: 
ΤΙΜΗ: 25 δρχ
ΚΩΔΙΚΟΣ: CG-C-01-1-2

© ΒΕΚ, 2014 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)] 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου