Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ GREEK COMICS


Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ GREEK COMICS

ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ blog των φίλων των κόμικς με την επωνυμία Greek Comics κλείνει φέτος οκτώ χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε απ’ τους Γεωργέλο (VALTASAR)-Γερακομάτη (GERAKOMATHS), τον Οκτώβριο του 2005. Αριθμεί περί τα 10000, περίπου, εγγεγραμμένα μέλη και λειτουργεί κάτω απ’ την εποπτεία του Γιώργου Γεωργέλου του αρχικού ιδρυτή κι ομάδες, που έχουν αναλάβει να διοικούν όλες τις «Υπηρεσίες» του forum. Είναι οι λεγόμενοι έγχρωμοι. Oι κόκκινοι (Administrators), ο μπλε (Global Moderator), οι γαλάζιοι (Moderators) κι οι κίτρινοι (GCForces). Βασική εργασία τους είναι να τακτοποιούν το υλικό, που παρουσιάζουν τα μέλη, καθημερινά, και να βρίσκονται παντού! Πολλοί άνθρωποι, δηλαδή, αφήνουν τις δουλειές τους, τα γραφεία τους και προσφέρουν ανιδιοτελώς τη βοήθειά τους στη λειτουργία αυτού του πολυσύνθετου Διαδικτυακού Οργανισμού.

Τιμητικές διακρίσεις:
 Κάθε μήνα ανακηρύσσεται ο MoM, το μέλος του μήνα και κάθε έτος ο MoY, το μέλος του χρόνου.
 Οι «Υπηρεσίες»:
 Βιβλιοθήκη: Εκεί βρίσκονται καταχωρημένες όλες οι ελληνικές εκδόσεις κόμικς (2550) απ’ τον Μπιμπίκο Εφευρέτη μέχρι το πιο πρόσφατο, άλμπουμ γελοιογραφιών (350), βιβλίων (200) και συναφών εκδόσεων (300).
Μελέτη: Τα μέλη αρθρογραφούν, ερευνούν για κόμικς μέσα σε διάφορα έντυπα, περιοδικά κι εφημερίδες, παρουσιάζονται τα έργα της λαϊκής λογοτεχνίας (110), οι δημιουργοί, οι χάρτινοι χαρακτήρες, οι εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εικονογραφημένων εκδόσεων.
Σαλόνι: Ο τόπος διασκέδασης. Εδώ τα μέλη διαβάζουν, παίζουν, συζητούν.
Εργαστήρι: Οι δραστήριοι αναρτούν ελληνικά κόμικς, που δεν κυκλοφορούν πια, για ελεύθερη ανάγνωση από κείνους που αδυνατούν να τ’ αγοράσουν. Κάποιοι δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στο σχέδιο και το σενάριο.
Παζάρι: Τα μέλη ανταλλάσσουν κόμικς, αναζητούν τεύχη που λείπουν απ’ τις συλλογές τους, αλληλοενημερώνονται για μαγαζιά πώλησης κόμικς.
Ο διαδικτυακός τόπος, το Μάιο του 2009 απέκτησε και τη λέσχη του. Η «Λέσχη Φίλων των Κόμικς» στεγάζεται στο δεύτερο όροφο ενός παλιού κτιρίου, στην οδό Αγίας Ειρήνης 5, στο Μοναστηράκι. Εκεί, που ήταν κι η βάση της Κοινότητας όλα τα χρόνια. Ο χώρος διαθέτει τεράστια βιβλιοθήκη και χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις σχετικές με τα κόμικς, ως αναγνωστήριο, ως εντευκτήριο των μελών.
Περιδιαβαίνοντας στους διαδρόμους του χάρτινου σπιτιού συναντούμαι, ακόμη, τους πράσινους-δημιουργούς κόμικς και τους λαχανί-βετεράνους, που πρόσφεραν στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης απ’ την αρχή. Τελικά, πολλοί πρόσφεραν πολλά για να χαίρονται σήμερα μέλη και μη μέλη όλο αυτό το καλά στημένο σκηνικό.
Το οικοδόμημα υποστηρίζεται τεχνικά απ’ τους Technicians, τον εξής ένα: ngramm. Χωρίς αυτόν... όλα θα ’χαν γκρεμιστεί!
Ο ιδρυτής του Forum ασχολείται και με τις εκδόσεις. Με πρωτοβουλία του κυκλοφόρησαν εννέα τόμοι του κόμικ Storm κι ο «Πρώτος Κατάλογος
Ελληνικών Εκδόσεων Κόμικς» βασισμένος στις παρουσιάσεις των μελών.
Το blog εύχεται απ’ την καρδιά του Χρόνια Πολλά-Πολλά!!! και θυμάται ακόμη την ημέρα της εγγραφής του ως μέλους και την κατάληψη δύο τιμητικών θέσεων. του MoM και του GCForces. Θα θυμάται, επίσης, από κείνο τον καιρό με συγκίνηση τους: AndreasD, Argail, bonadrug, DJO, dionik, erma jaguar, ftsgr, germanicus, green-mits, GreekComicFan, Ion-13, Kabuki, Melandros, mandrake, pavlos, rotagiatipino, ramirez, Sandman, Valtasar, x_for_xereta, Yoshimitsu. zoo (ο κατάλογος θα συμπληρωθεί αν ξέχασα κάποιον)

ΚΩΔΙΚΟΣ: GC-C-02-1-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου