Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΚΟΜΙΞ, πρώτη περίοδος



T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΚΟΜΙΞ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: WALT DISNEY
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ (σ’ όλα τα τεύχη), ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ και ΔΙΠΛΟ ΤΕΥΧΟΣ (σποραδικά)
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: Ουώλτ Ντίσνεϋ Κόμιξ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Χιουμοριστικά κόμικς
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Carl Barks
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Διάφοροι
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Carl Barks και άλλοι
ΚΕΙΜΕΝΑ: Carl Barks και άλλοι
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΕ-Χρήστος Τερζόπουλος, ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ ΑΕ-Ντέηβιντ Τερζόπουλος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Δίφυλλα πιασμένα με σιδεράκια, Φύλλα κολλημένα στη ράχη (σποραδικά)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, διαφημίσεις
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Μηνιαία
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: Ιούλιος 1988
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: Ιούλιος 1988
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 303 τεύχη
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: Κατά περιόδους: 36, 52, 68, 84, (100 τα ενισχυμένα τεύχη)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17,00x24,00
ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ:
ISBN/ISSN: 9771105146009 / 1105-169
ΤΙΜΗ: Κατά περιόδους: 80, 200, 300, 400, 450, 600, 700, 900 δρχ, €2,70, 3,00. Τα ενισχυμένα, διπλά, επετειακά τεύχη είχαν διαφορετικές τιμές
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-108

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Ένας ακόμη τίτλος της εκδοτικής του Χρήστου Τερζόπουλου. Αρχικά, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η σειρά θα ήταν βραχύβια -κάποιες ιστορίες του Carl Barks. Αυτό, τουλάχιστον, υποδήλωνε η πλάγια λωρίδα με την αναγραφή: «Συλλεκτικό τεύχος» και το οπισθόφυλλο. Το περιοδικό, όμως, εδραιώθηκε, διήνυσε -επιτυχημένη- πορεία 25 χρόνων (1988-2013) και τελικά έφτασε στα 303 τεύχη και θα συνέχιζε αν δεν έκλεινε (ή ανέστειλε τις δραστηριότητές του) ο εκδοτικός οίκος. Οι αναγνώστες, ωστόσο, λιγόστευαν, σταδιακά, όσο τα χρόνια περνούσαν και αντιλαμβάνονταν πως επρόκειτο για ένα μηνιαίο εικονογραφημένο περιοδικό σαν το «ΜΙΚΥ». Απόδειξη πως κυκλοφορούν σήμερα σε μεγάλους αριθμούς, στα περίπτερα, αδιάθετα τεύχη της δεύτερης και τρίτης εκατοντάδας.

Πάντως -κι ομολογουμένως- η ποιότητα της εκτύπωσης και της γενικής παρουσίασης των θεμάτων διατηρήθηκε, σταθερά, πολύ καλή, έως άριστη, σ’ όλη τη διαδρομή του περιοδικού. Παρουσιάστηκαν δουλειές των καλύτερων σχεδιαστών της «Walt Disney», όπως του Καρλ Μπαρκς, Ντον Ρόσα, Ντάαν Γίππες και άλλων. Κυρίως, δημοσιεύτηκαν περιπέτειες των μελών της οικογένειας Ντακ και λιγότερο ιστορίες του Μίκυ και της παρέας του. Λόγω της πληθώρας των ιστοριών το περιοδικό έφτασε να διπλασιάσει τις σελίδες του και κατά καιρούς να βγάζει πολυσέλιδα τεύχη ονομάζοντάς τα «ενισχυμένα», «διπλά» ή «επετειακά».
Ευχάριστη έκπληξη δημιούργησε το γεγονός της ένταξης επεισοδίων του κόμιξ: «Groo the Wanderer» του Sergio Aragones, όταν αναμένονταν από την «Ars Longa» η έκδοση ομότιτλου περιοδικού, που, μάλιστα, είχε προαναγγελθεί! Μια δεύτερη -ευχάριστη πάλι- έκπληξη ήταν η προσθήκη στηλών με ειδήσεις για άλλα κόμιξ, πέραν αυτών της «Walt Disney», με έμφαση στην γαλλο-βελγική σκηνή κόμικς, στα BD’ s.
Δόθηκαν συλλεκτικές τράπουλες, ενώ στους συνδρομητές παρέχονταν ως δώρα «σπάνια» τεύχη όπως τα: «Ο Μίκυ πυροσβέστης», «Pluto saves the ship», «Μίκυ Μάους, Πάμκιν-3». Επίσης κυκλοφόρησαν παράλληλες εκδόσεις, όπως η δεκαεξάτομη -αλλά πανάκριβη- «Η μεγάλη Βιβλιοθήκη του Carl Barks».
Η αρθρογραφία περί τον Ντίσνεϋ και τους άλλους δημιουργούς ήταν πλούσια. Στο τεύχος 106/1997 συμπεριλήφθηκε ένα κόμικ με τίτλο: «Όλα άρχισαν με ένα ποντίκι», η πραγματική ιστορία του πως ο Ντίσνεϋ εμπνεύστηκε και υλοποίησε την ιδέα του για τον Μίκυ Μάους!
Στα αρνητικά της έκδοσης, που όμως δεν ευθύνεται ο εκδότης, η μη αναγραφή των σχεδιαστών -κατά πάγια αρχή της εταιρίας Walt Disney- κι η εμμονή, που ευθύνεται ο εκδότης, να ονομάζονται τα πάντα «συλλεκτικά»! Επιπροσθέτως ως μη αρμόζουσα με το κλίμα των κόμικς καταγράφεται η ονομασία στήλης: «Τάδε έφη Καρλ Μπαρκς» κατά το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Φ. Νίτσε!
Η σειρά απέκτησε τεχνηέντως τον τίτλο της «συλλεκτικής», απ’ τον ίδιο τον εκδότη, που εν μέρει πέτυχε το σκοπό του, αυξάνοντας την τιμή «εξαντλημένων» τευχών, που, όμως, μπορούσε ο καθένας να βρει στα εμπορικά της γειτονιάς του, στην κανονική τιμή! Μετά, την σκυτάλη πήραν διάφοροι, επιτήδειοι, έμποροι, που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και αποθήκευαν μεγάλες ποσότητες τευχών.
Συμβουλεύουμε τους φίλους των κόμικς και ιδιαίτερα αυτούς που αγαπούν τους ήρωες του Ουώλτ Ντίσνεϋ και δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στον πειρασμό, να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν τεύχη της πρώτης εκατοντάδας τα οποία σπανίζουν. Να βεβαιώνονται ότι είναι γνήσια κι όχι αντίγραφα. Σε καμία δε περίπτωση να μην σπαταλούν υπέρογκα ποσά για τους αριθμούς 101-303. Θα τους βρουν σε λογικές τιμές· αυτό είναι σίγουρο, αν διαθέτουν λίγη υπομονή και χρόνο για την αναζήτησή τους!

© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)
Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου