Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΜΟΝΙΚΑ




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Το περιοδικό φιλοξενούσε ένα αυτοτελές αισθηματικό μυθιστόρημα σε κάθε τεύχος. Είχε ωραία εικονογράφηση, βινιέτες και αρχιγράμματα. Επίσης την ύλη συμπλήρωναν σταυρόλεξα και ανέκδοτα. Τα έργα που δημοσιεύτηκαν στα τέσσερα τεύχη είναι τα ακόλουθα:

Τεύχος 1: Μικρή μου κλέφτρα! συγγρ. Φέρενς Μολνάρ, σε απόδοση Πότη Στρατίκη,
Τεύχος 2: Για ποιόν χτυπά η καρδιά της; Συγγρ. Βίκυ Τέρενς, σε μετάφραση Λορίνας Φρανκμάγιερ,
Τεύχος 3: Αύριο θα είναι όλα καλύτερα, συγγρ. Λιλιάνα Καπέτσε, σε μετάφραση Κώστα Φωτεινού και Εκείνη, συγγρ.  Μισέλ Μπωντρέ,




Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΑΝΤΙΡΙΞ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΞ, ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΤΟΜΟΙ



ΑΝΤΙΡΙΞ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΞ, ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΤΟΜΟΙ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
 
Κάποια τεύχη της σειράς: «ΑΝΤΙΡΙΞ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΞ, ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ», της «ΑΛΦΑ-ΜΙ», κυκλοφόρησαν και με τη μορφή τόμων. Κάθε τόμος περιέχει δύο τεύχη, κολλημένα στη ράχη, με εξώφυλλο μαλακό χαρτόνι και κόστιζε 1250 δρχ. ( € 3, 67 ). Εκδόθηκαν τέσσερις –διαπιστωμένα- τόμοι.
Τόμος 1: Περιέχει τα τεύχη, 71,72
Τόμος 2: Περιέχει τα τεύχη, 73,74
Τόμος 3: Περιέχει τα τεύχη, 75,76
Τόμος 4: Περιέχει τα τεύχη, 77,78

CG-C-01-01-153
 __________________________________________
© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]



Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK AND ROLL




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Ο σκιτσογράφος πρέπει να είχε πολύ κέφι, όταν σχεδίαζε αυτό το άλμπουμ. Ένα «τρελό» λοιπόν άλμπουμ,  με την ιστορία -μισού περίπου αιώνα- του Rock and roll και των πρωταγωνιστών του, κυρίως στην Αμερική και την Αγγλία, που διαβάζεται χορεύοντας.
Όλα τα μεγάλα ονόματα - σταθμοί, Animals, Beatles, Black Sabbath, CSN, Deep Purple, Bryan Ferry, Elvis Presley, David Bowie, Genesis, Led Zeppelin, Pink Floyd, Queen, Moody Blues, Rolling Stones, Sex Pistols, Thin Lizzy, Who, Yes. 

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ, πρώτη περίοδος


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Είναι η πρώτη περίοδος κυκλοφορίας του τίτλου. Περιέχει αυτοτελείς περιπέτειες ζούγκλας. Οι βασικοί χαρακτήρες των ιστοριών είναι ο γίγαντας Γκαούρ, που γεννήθηκε στη ζούγκλα από Έλληνα πατέρα και ιθαγενή μητέρα, η όμορφη Ταταμπού (από ελληνίδα μητέρα και ιθαγενή πατέρα!), η συντρόφισσά του, ο αστείος πυγμαίος Ποκοπίκο ύψους μόλις 30 εκατοστών, ο Ταρζάν ο πασίγνωστος ήρωας του Ε. Ρ. Μπάρροους, η συντρόφισσά του η Τζέιν, η μελιστάλαχτη ιθαγενής Χουχού με την οποία είναι ερωτευμένος ο Ποκοπίκο. Ο Γκαούρ, η Ταταμπού κι ο Ποκοπίκο κατοικούν σ’ ένα ψηλό βραχώδικο βουνό στην περιοχή του Ταρζάν. Ο Ταρζάν φοβάται πως ο Γκαούρ επιβουλεύεται τη θέση του ως βασιλιά της ζούγκλας και οι παρεξηγήσεις κι αναμετρήσεις τους είναι ατέλειωτες. Βέβαια ο Γκαούρ κάθε άλλο παρά εχθρός είναι του Ταρζάν αφού πολλάκις του σώσει τη ζωή. Όμως η ζηλιάρα Τζέιν είναι εκείνη που τροφοδοτεί το μίσος του Ταρζάν. 


ΓΚΑΟΥΡ -ΤΑΡΖΑΝ, τρίτη περίοδος



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Είναι η τρίτη περίοδος κυκλοφορίας του τίτλου, όταν οι σχέσεις του συγγραφέα της σειράς: «Γκαούρ-Ταρζάν» Ν. Β. Ρούτσου με την «Άγκυρα» αποκαταστάθηκαν. Οι βασικοί χαρακτήρες των περιπετειών είναι ο γίγαντας Γκαούρ, που γεννήθηκε στη ζούγκλα από Έλληνα πατέρα και ιθαγενή μητέρα, η όμορφη Ταταμπού (από ελληνίδα μητέρα και ιθαγενή πατέρα!), η συντρόφισσά του, ο αστείος πυγμαίος Ποκοπίκο, ο Ταρζάν ο πασίγνωστος ήρωας του Ε. Ρ. Μπάρροους, η συντρόφισσά του η Τζέιν, η μελιστάλαχτη Χουχού με την οποία είναι ερωτευμένος ο Ποκοπίκο. Ο Γκαούρ, η Ταταμπού κι ο Ποκοπίκο κατοικούν σ’ ένα ψηλό βραχώδες βουνό στην περιοχή του Ταρζάν. Ο Ταρζάν φοβάται πως ο Γκαούρ επιβουλεύεται τη θέση του ως βασιλιά της ζούγκλας και οι παρεξηγήσεις κι αναμετρήσεις τους είναι ατέλειωτες. 
 

ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ, τέταρτη περίοδος



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:


Είναι η τέταρτη περίοδος κυκλοφορίας του τίτλου. Συγγραφέας ο Ν. Β. Ρούτσος ο δημιουργός του χαρακτήρα Γκαούρ, ενός γίγαντα που γεννήθηκε στη ζούγκλα από Έλληνα πατέρα και ιθαγενή μητέρα. Τον Γκαούρ πλαισιώνουν η όμορφη Ταταμπού (από ελληνίδα μητέρα και ιθαγενή πατέρα!), η συντρόφισσά του, και ο αστείος πυγμαίος Ποκοπίκο. Πανταχού παρούσα κι η χοντρούλα Χουχού, που ζει με τον Ταρζάν, με την οποία είναι ερωτευμένος ο Ποκοπίκο. Ο Γκαούρ κατοικεί σ’ ένα ψηλό βραχώδες βουνό στην περιοχή του Ταρζάν. Ο Ταρζάν φοβάται πως ο Γκαούρ επιβουλεύεται τη θέση του ως βασιλιά της ζούγκλας και οι παρεξηγήσεις κι αναμετρήσεις τους είναι ατέλειωτες. Διάχυτο επίσης σ’ όλα τα επεισόδια είναι και το χιούμορ, που ο Ν. Ρούτσος διέθετε σε αφθονία και χάριζε χωρίς φειδώ στα πιτσιρίκια που τον διάβαζαν. Είμαι περήφανος που έζησα εκείνη την εποχή που το περιοδικάκι κρεμόταν στα περίπτερα ή βρισκόταν μέσα σε κουτιά στα παντοπωλεία δίπλα στις ρέγγες και τους μπακαλιάρους! 


Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Περιέχει περιπέτειες στη ζούγκλα του Αμαζονίου ενός Ελληνόπουλου του Άλκη Γαλανού. Επίσης κόμικς του Τσίκο και του Ντέιβιντ Κρόκετ.
Οι τίτλοι των είκοσι τευχών που κυκλοφόρησαν:

1.Το Μαύρο χέρι
2. Μάνια, η κόρη της ζούγκλας
3. Στην κόλαση του Αμαζονίου
4. Το καταραμένο τοτέμ
5. Οι κεφαλοκυνηγοί
6. Η μούμια
7. Το μυστικό της ζούγκλας
8. Καράμπα εναντίον Ταρζάν
9. Μπλάνκα Μπαντέιρα
10. Νύχτα κολάσεως
11. Αντίο, Μάνια!
12. Λούμπα!
13. Λος Γκαριμπέιρος
14. Καράμπα μουέρτο!
15. Μονομαχία χωρίς οίκτο!
16. Ο ποταμός των νεκρών
17. Η πράσινη κόλασι
18. Η πιρόγα αίνιγμα
19. Το μαύρο φάντασμα
20. Κραυγές στη νύχτα





Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΜΙΚΥ Super, δεύτερη περίοδος


COMICOGRAFIMATA
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΚΟΜΙΞ


ΜΙΚΥ (Super), Β΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ








ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Είναι η δεύτερη εμφάνιση του τίτλου, μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου, το Σεπτέμβριο του 2013, όταν η "ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ" διέκοψε τις δραστηριότητές της. Η ποιότητα στη σχεδίαση και παρουσίαση των ιστοριών εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο και πάλι δεν αναφέρονται οι σκιτσογράφοι, που παραμένουν άγνωστοι στους μη μυημένους (ακατάληπτη τακτική). Το περιοδικό τυπώνεται, προφανώς, στις εγκαταστάσεις της εφημερίδος "Καθημερινή" που παρέχουν περισσότερες ευκολίες και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής. Όμως μέχρι να αποκτηθεί η απαιτούμενη εμπειρία η έκδοση θα κυκλοφορεί με κάποια εκτυπωτικά σφλματα. Όχι μόνο στο συγκεκριμένο περιοδικό, αλλά και στους άλλους τίτλους της "Walt Disney", των οποίων τα δικαιώματα απέκτησε η "Καθημερινή". Και αναφέρομαι στο τσάκισμα και το σχίσιμο των σελίδων (δυο διαπιστωμένες αβλεψίες). 
Σημειώνουμε ότι στα στοιχεία της έκδοσης (σελ. 3) χρησιμοποιείται και ο πρώτος τίτλος: "ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΚΥ " της Α΄ περιόδου κι ότι η κυκλοφορία είναι τριμηνιαία.
Το περιοδικό έχει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ιστοριών των χαρακτήρων της "Walt Disney", πολλά πνευματικά παιχνίδια και διαφημίσεις της εκδοτικής.
Παλιοί αναγνώστες του μηνιαίου «ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΙΚΥ» ευχόμαστε μακροημέρευση στη νέα του εμφάνιση ως "Super ΜΙΚΥ".



T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΜΙΚΥ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: Super
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΚΥ, ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Χιουμοριστικά κόμικς
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Διάφοροι
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Διάφοροι
ΚΕΙΜΕΝΑ: Διάφοροι
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Φύλλα κολλημένα στη ράχη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, διαφημίσεις
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Τριμηνιαία
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: Αύγουστος 2014
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: Αύγουστος 2014
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 6 τεύχη και συνεχίζει
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 132
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17,00 x 23,50
ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Αμερικανική
ISBN/ISSN: 1105-1450
ΤΙΜΗ: € 2,90
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-252
________________________
© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥS, δεύτερη περίοδος



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Είναι η δεύτερη εμφάνιση του τίτλου, μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου, το Σεπτέμβριο του 2013, όταν η "ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ" διέκοψε τις δραστηριότητές της. Η ποιότητα στη σχεδίαση και παρουσίαση των ιστοριών εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο και πάλι δεν αναφέρονται οι σκιτσογράφοι, που παραμένουν άγνωστοι στους μη μυημένους (ακατάληπτη τακτική). Το περιοδικό τυπώνεται, προφανώς, στις εγκαταστάσεις της εφημερίδος "Καθημερινή" που παρέχουν περισσότερες ευκολίες και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής. Όμως μέχρι να αποκτηθεί η απαιτούμενη εμπειρία η έκδοση θα κυκλοφορεί με κάποια εκτυπωτικά σφἀλματα. Όχι μόνο στο συγκεκριμένο περιοδικό, αλλά και στους άλλους τίτλους της "Walt Disney", των οποίων τα δικαιώματα απέκτησε η "Καθημερινή". Και αναφέρομαι στο τσάκισμα και το σχίσιμο των σελίδων (δυο διαπιστωμένες αβλεψίες). 





ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Το Λεύκωμα περιέχει μονοσέλιδα και πολυσέλιδα κόμικς που δημοσιεύτηκαν στο ένθετο περιοδικό της Ελευθεροτυπίας «9» την περίοδο 2008-09 -πλην τεσσάρων- και είναι χωρισμένο σε δύο κεφάλαια.
Στο πρώτο με τον τίτλο «Μετά τα μεσάνυχτα» είναι συγκεντρωμένες ιστορίες που διαδραματίζονται τις μεταμεσονύχτιες ώρες, σε κακόφημα μέρη, με πρωταγωνίστριες, κυρίως, γυναίκες του αγοραίου έρωτα και, σε δεύτερο πλάνο, άντρες που κινούνται γύρω τους. Ο εικαστικός και αφαιρετικός τρόπος σχεδίασης των ανθρώπινων μορφών, η προβολή των αντιαισθητικών στοιχείων, το έντονα βαμμένο -προκλητικό στα μάτια- περιβάλλον, ο ωμότατος ρεαλισμός στις συμπεριφορές, η συνύπαρξη του ερωτικού στοιχείου με το θάνατο, χαρακτηρίζουν το σύνολο αυτής της ενότητας της δουλειάς του Παναγιώτη Μητσομπόνου. Ο δημιουργός θα μπορούσε να εξωραΐσει τις καταστάσεις (η καλλίγραμμη «Τατιάνα» και η εξωτική «Σόφι» σίγουρα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και ισορροπούν τα πράγματα), αλλά προτιμά,



Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΦΙΛ ΠΩΤ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Ο Φιλ Πωτ είναι ένας ντετέκτιβ, βγαλμένος απ’ την ατμόσφαιρα των αστυνομικών ταινιών του κινηματογράφου και των βιβλίων του είδους, με τη διαφορά ότι δεν κυνηγάει κακοποιούς, ούτε εξιχνιάζει μυστηριώδεις φόνους και παράξενες υποθέσεις, όπως κάνουν οι πασίγνωστοι συνάδελφοί του: Φίλιπ Μάρλοου του Ρέημοντ Τσάντλερ, Λέμμυ Κώσιον του Πήτερ Τσένεϋ, κ.ά.
Ο Μητσομπόνος προσδίδει στον ήρωά του τα ελαττώματα των ντετέκτιβ όλου του κόσμου, που τα αποκτούν μέσα στους χώρους που κινούνται αναγκαστικά, λόγω του επαγγέλματός τους, ιδίως στα νυχτερινά μπαρ. Δηλαδή την εξάρτηση από το ποτό και τις γυναίκες του αγοραίου έρωτα.
Ο Φιλ Πωτ φιλοσοφεί,(1) τρώει ξύλο, διαπληκτίζεται με το σκιτσογράφο του, πίνει διαρκώς αλκοόλ και κάνει έρωτα. Το στόρι των στριπ(2) αγγίζει το ύφος της παρωδίας, αν λάβουμε υπ’ όψη ότι  ο Πωτ δε χρησιμοποιεί ποτέ πιστόλι ή άλλο όπλο.




Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

EUROCOMICS



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Περιέχει αυτοτελή κόμικς και λοιπή ύλη όπως: σταυρόλεξα, πνευματικές ασκήσεις, καλλιτεχνικές ειδήσεις. Το σέξι εξώφυλλο δεν έχει ουδεμία σχέση με το περιεχόμενο και "κακοχαρακτηρίζει" την έκδοση, που ήταν μια καλή προσπάθεια!















Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΑΝΤΙΡΙΞ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΞ, τέταρτη περίοδος



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Είναι η τέταρτη περίοδος κυκλοφορίας του τίτλου. Σε μεγάλο πλέον σχήμα, όπως και κατά την πρώτη περίοδο. Η ποιότητα στην εκτύπωση βελτιώνεται, μετά την κακή εμφάνιση του τίτλου στην τρίτη, κυρίως, περίοδο και γι’ αυτό το περιοδικό αντέχει στον ανταγωνισμό και φτάνει στα 84 τεύχη. Χωρίς διθεση υπερβολής σε μερικά τεύχη πλησιάζει το επίπεδο της πρωτότυπης ισπανικής έκδοσης. Είχε φανατικούς αγοραστές, που αγόραζαν -επιλεκτικά όμως- τα τεύχη που δεν εκδόθηκαν στην Α΄ περίοδο (...εξ ιδίων κρίνων!). Η συλλεκτική μανία δεν είχε πιάσει ακόμη τους φίλους των κόμικς, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συμπληρώνουν και σειρές διαφορετικών περιόδων!