Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

VIEW MASTER ΤΩΝ ΚΟΜΙΞ



VIEW MASTER ΤΩΝ ΚΟΜΙΞ

CG-C-02-02-2


Τα σκηνικά μιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας οφείλουν να αποδίδουν επακριβώς το κλίμα της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία του σεναρίου διότι ο παρατηρητικός θεατής είναι ικανός να εντοπίσει και την παραμικρή παραφωνία. Ένα λάθος αρκεί για να τινάξει στον αέρα όλη την παραγωγή! Για το λόγο αυτό, ο σκηνοθέτης και ειδικότερα ο σκηνογράφος φροντίζουν να φαίνονται σε κάθε πλάνο αντικείμενα που υπήρχαν το χρόνο που εκτυλίσσεται κάθε επεισόδιο. Ανάμεσα σ’ όλα αυτά τα πράγματα που συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό είναι και τα περιοδικά κόμικς. Στις ταινίες του Ελληνικού σινεμά τα κόμικς παίζουν πολύ συχνά σε πρώτο πλάνο και δίνουν χρώμα εποχής στις σκηνές είτε είναι κρεμασμένα στα μανταλάκια των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων, είτε τα κρατούν οι ίδιοι οι ηθοποιοί. Θα παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τον κινηματογραφικό φακό να εστιάζει πάνω στα κόμικς από ταινία σε ταινία, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο Αρχείο.













Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 1: 

Ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία: «Τα δίδυμα», κρατάει ένα τεύχος της σειράς «Γέλιο και Χαρά», με τη «Μικρή Λουλού», αριθμ.167.




 Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 2:


Ο Νίκος Ρίζος, σε ρόλο ψιλικατζή, στην ταινία: «Ο Γίγας της Κυψέλης» και δίπλα κρεμασμένο το «Βέλος», αριθμ.2, με τίτλο: «Το πνεύμα του ποταμού»



Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 3:

Το συνηθισμένο περίπτερο και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Είναι η ταινία «Πατέρα κάτσε φρόνιμα» (1969) σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και σενάριο των Λάκη Μιχαηλίδη, Γιώργου Κατσαμπή. Το τεύχος με αρ. 116/Β από τη σειρά «Κλασσικά Εικονογραφημένα», με τον τίτλο «Ερρίκος ο Γ΄» στα μανταλάκια.



Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 4:

Ο Γιάννης Γκιωνάκης στην ταινία: "Ο Γίαννης τάκανε θάλασσα" (1964) σε σενάριο Γιώργου Παϊζη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Κωστελέτου ξεκαρδίζεται στα γέλια κρατώντας ένα κόμικ της σειράς "Γέλιο και Χαρά" .




Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 5:

Ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία: "Πάρε κόσμε" σε σενάριο του Ναπολέοντα Ελευθερίου και σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού (1967) και δίπλα του το τεύχος 84 της σειράς "Γέλιο και χαρά" με τη Μικρή Λουλού και τον Τάμπυ στο εξώφυλλο .


Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 6:

Ο Πέτρος (ηθοποιός;) ξεφυλλίζει ένα τεύχος  της σειράς "ΤΙΡΑ ΜΟΛΑ". Στη σκηνή ο Κώστας Βουτσάς και η Ελένη Μαυρομμάτη. Πρόκειται για την ταινία: "Ένα τανκς στο κρεβάτι μου" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη (1975).

Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 7:

Ο μικρός ηθοποιός διαβάζει το τεύχος "Asterix et le Chaudron" της σειράς "ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΞ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΗ" στα Γαλλικά,. στην ταινία του Παναγιώτη Κωνσταντίνου: "Πιο τρελλός κι' απ' τους τρελλούς" σε σενάριο του Κώστα Παπαπέτρου (1972).




Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 8:

Ο Γιάννης Βογιατζής διαβάζει ένα τεύχος του μηνιαίου "ΜΙΚΥ" και δίπλα του ο Σωτήρης Μουστάκας. στην ταινία της Γιώργος Καραγιάννης & ΣΙΑ ΑΕ: "Και αυτός...το βιολί του" σε σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη (1984).


Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 9:

Ο Θανάσης Βέγγος με το "Λούκυ Λουκ" "Φασαρίες στο Γκαν Γκολφ", τεύχος 26, στην τσέπη,  στην ταινία: "Ο φαλακρός μαθητής" σε σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη και Ντίνου Κατσουρίδη και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη (1979).

 

 Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 10:

Στην ίδια ταινία ο Βέγγος ποζάρει δίπλα στα περιοδικά του περιπτέρου. Βλέπουμε τα περιοδικά λαϊκής λογοτεχνίας "ΜΑΣΚΑ", "ΜΥΣΤΗΡΙΟ", ποικίλης ύλης "ΕΙΚΟΝΕΣ", ερωτικού περιεχομένου"ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΙ", μουσικού περιεχομένου "ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ", και συναντούμε ξανά το κόμικς της σειράς "ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ" "Ερρίκος ο Ε΄"




 Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 11:

Στην ταινία:  "Καθένας με την τρέλα του", σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Λαζαρίδη, του 1980, ο Σωτήρης Μουστάκας  "διαβάζει" "Superman". Είναι το τεύχος αριθμ.31, της σειράς "Σούπερμαν" που έβγαζε ο εκδότης Ψαρόπουλος.


Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 12:

Ο Θανάσης Βέγγος διαβάζει το "Asterix" "Λεγεωνάριος",  των εκδόσεων του Ψαρόπουλου, στην ταινία: "Ο παλαβός κόσμος του Θανάση" σε σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη και Ντίνου Κατσουρίδη και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη (1979).


Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 13:

Ο Σωτήρης Μουστάκας συμπρωταγωνιστεί με τον Κώστα Χατζηχρήστο στην ταινία: "Θύμιος ο δαιμόνιος ντετέκτιβ", σε σενάριο του Στράτου Μαρκίδη και σκηνοθεσία Γιώργου Νομικού (1971). Στο περίπτερο είναι κρεμασμένα δεκάδες ξένα περιοδικά. Ανάμεσά τους όμως, βρίσκεται και το εβδομαδιαίο ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ, τεύχος 143, ακριβώς κάτω από το σαγόνι του περιπτερά!







Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 14:

Τα στιγμιότυπα είναι από την κωμωδία "Από λαχτάρα σε λαχτάρα" σε σενάριο των Φραγκίσκου Μανέλλη και Διονύση Πριονά και σκηνοθεσία Βαγγέλη Μελισσινού (1967). Στο περίπτερο της εποχής φάτσα κάρτα το τεύχος 108 της σειράς "Κλασσικά Εικονογραφημένα" με τον τίτλο: ΡΟΜΠ ΡΟΫ και τέσσερις "ΜΑΣΚΕΣ".



Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 15:

Το στιγμιότυπο είναι από την κωμωδία "Ο αγαθιάρης και η ατσίδα" σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου (1971). Ο Γιώργος Παπαζήσης με το τεύχος (?) της σειράς "Σούπερ Σεραφίνο" της Πρώτης Περιόδου.



Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 16:


Το στιγμιότυπο είναι από την κωμωδία "Οικογένεια Παπαδοπούλου" σε σενάριο Βαγγέλη Γκούφα  και σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη (1960). Ο νεαρός ηθοποιός διαβάζει ένα τεύχος της σειράς "Μυστήριον" της Τρίτης Περιόδου, έχοντας κάνει σκασιαρχείο απ' το Γυμνάσιο.




Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 17:

Το στιγμιότυπο είναι από την κωμωδία "Σουσουράδα" σε σενάριο Καίτης Δετζώρτζη  και σκηνοθεσία Ηλία Μαχαίρα (1960 ). Ο Κούλης Στολίγκας διαβάζει το τεύχος 27 της σειράς " Ο Μικρός Ταρζάν", ενώ ένα άλλο βρίσκεται πάνω στο σεντόνι.

Η ταινία των κόμικς / Πλάνο 18:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου