Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451



T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ: ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ, GRARHIC NOVEL
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Fahrenheit 451
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Κόμικς Φαντασίας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: Τιμ Χάμιλτον (Tim Hamilton)
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Τιμ Χάμιλτον (Tim Hamilton)
ΚΕΙΜΕΝΑ: Ρέι Μπράντμπερι, (Ray Bradbury)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αλέξης Καλοφωλιάς
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ:
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Άπαξ
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: Απρίλιος 2010
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: Απρίλιος 2010
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: Τόμος 1
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 164
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 16,50x 24,00
ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Αμερικανική
ISBN/ISSN: 978-960-455-803-2
ΤΙΜΗ: € 13
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-84




 
 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
  
Πρόκειται για τη διασκευή σε κόμικ του θρυλικού ομότιτλου μυθιστορήματος φαντασίας του Ray Bradbury από τον εικονογράφο Tim Hamilton. Η έκδοση χαρακτηρίζεται ως Graphic Novel. Το συγκεκριμένο κόμικ έχει όλες τις προϋποθέσεις να υπαχθεί σ’ αυτήν την κατηγορία για το λόγο ότι τα κείμενα, που συνοδεύουν την εικονογράφηση, έχουν λογοτεχνικές αξιώσεις μιας και προέρχονται απ’ τη γραφίδα του ίδιου του συγγραφέα που πενήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου έγραψε ξανά τη γνωστή ιστορία για τις ανάγκες του κόμικ.
Είχα διαβάσει το βιβλίο γύρω στα 1975 και σήμερα με την ευκαιρία του κόμικ η μνήμη μου ανέσυρε τις δικές μου εικόνες που είχε δημιουργήσει τότε το μυαλό μου. Ιδιαίτερα μου ήρθαν στο νου οι σκηνές του κυνηγητού του Μόνταγκ μέσα στην έρημη πόλη κατά την προσπάθεια διαφυγής του.
Στο μέλλον, κάπου σε μια χώρα στον πλανήτη που κυβερνάται απολυταρχικά, τα βιβλία θεωρούνται εχθρός του ανθρώπου. Οι πολίτες απαγορεύεται να έχουν στην κατοχή τους οποιοδήποτε έντυπο. Η εξουσία τούς παρέχει έναν εικονικό παράδεισο σε γιγαντοτηλεοράσεις, κρατώντας τους αδρανείς στα σπίτια τους, αφού ακόμη και η νυχτερινή κυκλοφορία απαγορεύεται. Στον κόσμο αυτό οι πυροσβέστες έχουν ως αποστολή τους το κάψιμο των βιβλίων. Κάποιοι εραστές του τυπωμένου χαρτιού εγκατέλειψαν τις πόλεις και ζούσαν στα βουνά, έχοντας αποστηθίσει ο καθένας τους κάποια βιβλία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αναπαραχθούν όταν αλλάξει η πολιτική κατάσταση. Εκεί θα οδηγηθεί και ο ήρωας του μυθιστορήματος …
Το σκίτσο ρεαλιστικό, τα χρώματα μουντά, φωτίζονται αναγκαστικά όταν οι πυροσβέστες καίνε τα απαγορευμένα βιβλία, αλλά και όταν ένα όμορφο κορίτσι μπαίνει στη ζωή του Μόνταγκ του πυροσβέστη –ήρωα της περιπέτειας– και τον αλλάξει ριζικά. Η έκδοση είναι καταπληκτική, η τιμή προσιτή. Το διάβασα δυο φορές και το απόλαυσα!


© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου