Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

FLASH GORDON



T Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ: FLASH GORDON
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ:
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ: Ο ΤΥΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΓΚΟ
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ:
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: THE TYRANT OF MONGO
ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ: Κόμικς αμιγούς μορφής
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Διαστημικά κόμικς, περιπετειώδη κόμικς
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ: ALEX RAYMOND
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ:
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ALEX RAYMOND
ΚΕΙΜΕΝΑ: ALEX RAYMOND
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ezio Rerato, Γιώργος Φίλης
ΕΚΔΟΤΙΚΗ/ΕΚΔΟΤΗΣ: «ΜΑΜΟΥΘ–COMIX», «ΥΑΚΙΝΘΟΣ»
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ/ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ:.Γραφοτεχνική ΕΠΕ
ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ/ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ: Τυπογραφικά συραμμένα με λινό σκοινί, κολλημένα στη ράχη, μορφή βιβλίου
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, χοντρό εξώφυλλο
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Έγχρωμο, φιγούρα του ήρωα, μικρό ιστορικό
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Άπαξ
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 1981
ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΟΝΤΟΣ: 1981
ΤΕΥΧΗ/ΤΟΜΟΙ: 1 Τόμος
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 92
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 21,00x28,00
ΧΡΩΜΑ: Ασπρόμαυρο
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Αμερικανική
ISBN/ISSN:
ΤΙΜΗ: Δεν αναγράφεται
ΚΩΔΙΚΟΣ CG: CG-C-01-01-132
  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:


Ο Flash Gordon δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Alex Raymond το 1934, όταν κλήθηκε από την King Features Syndicate για να φτιάξει ένα κόμικ στριπ που θα μπορούσε ν’ ανταγωνιστεί τους Tarzan, Buck Rogers και Dick Tracy. Κυκλοφόρησε αρχικά –σαν κόμικ στριπ– στις Κυριακάτικες εφημερίδες των ΗΠΑ και γρήγορα αγαπήθηκε και καθιερώθηκε, τόσο στη χώρα του όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. 
«Ο τύρανος του Μόνγκο» είναι ένα από τα επεισόδια του ομότιτλου βιβλίου, που περιέχει κι άλλες ιστορίες από τη δράση του ήρωα στον μικρό πλανήτη Μόνγκο. Μαζί του η όμορφη Ντέηλ κι ο Δόκτωρ Ζάρκωφ. Οι τρεις τους θα ενωθούν με τους επαναστάτες, που μάχονται κατά του τυραννικού αυτοκράτορα, του πλανήτη, Μινγκ. Τον Πρίγκιπα Μπάριν και την ωραία Άουρα, κόρη του Μίνγκ.
Ασυναγώνιστο σχέδιο, συγκρινόμενο ακόμη και με σύγχρονες δημιουργίες, σενάριο μυθιστορηματικό, κείμενα που ελίσσονται με τέχνη ανάμεσα στα σκίτσα. Ένα υπέροχο κόμικ, με εξαιρετική εμφάνιση στην ελληνική έκδοσή του.
Ο «Πρόλογος» της Ροζίτας Σώκου και το «Βιογραφικό σημείωμα» του All Williamson προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια, που χρειάζεται ο αναγνώστης, προκειμένου να προσεγγίσει το σενάριο και την τεχνική του κόμικ.
Δυστυχώς η εκδοτική δεν συνέχισε την εξαίσια αυτή δουλειά και με τα υπόλοιπα επεισόδια. Το κόμικ ήταν το πρώτο της «ΣΕΙΡΑΣ ΚΟΜΙΞ» και φέρει τον αριθμό [1] στην ράχη του. Ακολούθησε ο «ΣΙΜΙΟΤΟ» του Milo Manara. Ένα τρίτο αναγγελθέν κόμικ με την ονομασία «ΚΟΡΤΟ ΜΑΛΤΕΖΕ» του Hugo Pratt μάλλον δεν κυκλοφόρησε. 
Ο τόμος βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των αναζητήσεων κάθε συλλέκτη. Κυκλοφορούν όμως ελάχιστα κομμάτια στις μέρες μας κι άρχισε να γίνεται σπάνιο.


© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου