Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΜΙΞ...ΠΑΝΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ, ΤΑ

ΤΑ ΚΟΜΙΞ... ΠΑΝΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ



Πριν από μερικές δεκαετίες, όταν τα κόμιξ βάλλονταν από το σύνολο σχεδόν του πνευματικού κόσμου,  χρειάζονταν ιδιαίτερη τόλμη να φιγουράρει μια κόμικ σύνθεση στο εξώφυλλο κάποιου λογοτεχνικού βιβλίου. Σήμερα, όμως, που τα κόμιξ εντάχθηκαν πλέον στους τομείς δραστηριοτήτων  όλων σχεδόν των εκδοτικών οίκων και τα βιβλιοπωλεία έχουν ειδικά τμήματα έκθεσης και πώλησης, άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται αγαπημένοι χάρτινοι ήρωες στα εξώφυλλα των λογοτεχνικών βιβλίων. Αναφέρομαι βέβαια σε λογοτεχνικά βιβλία ελλήνων συγγραφέων ή μεταφράσεις ξένων, τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα κόμιξ, δηλαδή δεν είναι τα ίδια κόμιξ, ούτε μελέτες ή δοκίμια για την ένατη τέχνη· επίσης δεν ανήκουν στην παιδική λογοτεχνία, όπου υπάρχει πληθώρα σχετικών εξωφύλλων.
Η μελέτη-έρευνά μου εστιάζεται στο εντοπισμό περιπτώσεων βιβλίων, που οι συγγραφείς ή οι εκδότες των προτίμησαν να στολίσουν το εξώφυλλο με εικονογραφημένα καρεδάκια ή σκίτσα δημιουργών της ένατης τέχνης ή γενικά με κόμικ διάθεση.

GR-C-02-02-11













 ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ στο βιβλίο του Σωτήρη Κακίση " Μέρη που χάσανε τη μαγεία τους" 


















BILAL στο βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα " Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα" 













συνεχίζεται..........



© ΒΕΚ, 2015 ( Από: «Το βιβλίο των κόμικς»)

Απαγορεύεται, ρητά, η αντιγραφή κι αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του, μ' οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιου ή τροποποιημένου, χωρίς την έγκρισή μου [Ν.2121/1993 (25 Α΄)] 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου